Gradnja stavb iz masivnega lesa lahko pojmujemo tudi kot »nadgradnjo« skeletne lesene gradnje. V tem primeru se za gradnjo uporabljajo križno lepljene lesene plošče, ki jih mednarodno strokovno označujemo zelo pogosto z kratico »XLAM« ali »CLT«.

Takšno gradnjo priporočamo predvsem tistim, ki želijo viden masivni les na notranji strani sten, saj se te plošče izdelujejo tudi v vidni kvaliteti. Križno lepljene plošče pa so predvsem nepogrešljiv gradbeni element v višjih stavbah (nad 3 nadstropja) ter v stavbah večjih razponov.

Gradnja visokih stavb iz masivnega lesa

Kot zanimivost je gradnja trenutno od najvišjih lesenih stavb na svetu, zgradba na Dunaju v Avstriji, ki bo imela višino okoli 87 metrov oz. 24 nadstropij. Ta je v veliki večini zgrajena iz križno lepljenega masivnega lesa.

Prednosti gradnje z masivnim lesom (XLAM) lahko povzamemo predvsem kot sledeče:

  • Zmožnost graditi večje in višje stavbe z večjimi razponi
  • Možnost vidnih masivnih sten v notranjosti

Lesena masivna gradnja je vsekakor gradnja v najvišjem kakovostnem razredu in nudi najvišjo stopnjo bivalnega ugodja. V zadnjih letih pa postaja na področju srednje Evrope in širše v svetu, vse bolj priljubljena.

 

Udobje in kvaliteta zraka v prostoru

Masivni les nudi najvišjo kvaliteto bivanja zaradi kvalitete klime in zraka v prostorih, ki jih s svojimi značilnostmi ustvarja. To omogoča najprej les sam, kot material, ter s svojimi širokimi in mnogimi možnostmi vgradnje in oblikovanja.

Na notranji strani je lahko les namreč vidne kvalitete masivnega lesa in to v različnih vrstah kot npr. smreka, bor, hrast, bela jelka ali v videzu starega lesa. Nadalje je možno lesu dodati razne tone z lazurami.

Hitra gradnja

Gradnja s križno lepljenim lesom omogoča še hitrejšo gradnjo, kot lesena gradnja, saj se stene (leseni del) pred vgradnjo pripravijo že v proizvodnji. Tako pripeljemo na gradbišče celotne stene dolžine do 13 m, v katerih so že pripravljene odprtine za okna in vrata, v katera se nato vgradi izbrano stavbno pohištvo.