Les kot gradnja z naravnimi materiali

kdor gradi z lesom, skrbi za čisti zrak

Les je obnovljiva surovina kot ostala gradnja z naravnimi materiali. Les  raste na osnovi fotosinteze in porabe toplogrednega plina CO2, ki ga med rastjo odvzema iz naše atmosfere. V primeru uporabe lesa v gradnji ostane CO2 v lesu vezan in odstranjen iz zraka, ki ga dihamo. Tako z leseno gradnjo čistimo naš lastni zrak.

 

Gradnja z lesom in drugimi naravnimi materiali varuje okolje

Gradnja z lesom in ostalimi naravnimi materiali, porabi veliko manj energije kot klasična gradnja z opeko ali betonom ali železom. Klasična gradnja porablja velike količine neobnovljivih virov, velike količine energije, pri proizvodnji povzroča veliko CO2 izpustov. Po končani življenjski dobi zgradbe nastanejo velike količine okolju in človeku škodljivih odpadkov. Tako predstavlja klasična gradnja veliko obremenitev za okolje ter njegovo onesnaženje.

   

Les je popolno nasprotje temu, saj je obnovljiv naravni material, ki nase veže CO2 ter ne povzroča nobenih škodljivih odpadkov, ne med proizvodnjo ne po koncu življenjske dobe stavbe.

Trajne stavbe

Lesene stavbe so trajne, z izredno dolgo življenjsko dobo. Slednje dokazujejo številne stare lesene stavbe. Najstarejše lesene stavbe na svetu so stare več kot 1400 let (npr. Hōryū-ji – Budistični Tempelj cvetočega zakona na Japonskem ter mnogo drugih).

Les se odlično kombinira tudi z ostalimi materiali.

Varen Dom

Graditi z lesom pomeni graditi varno. Les ima odlične nosilne in statične lastnosti, zaradi česar so lesene stavbe potresno izredno varne. Pravilno zasnovane lesene hiše se veliko bolje odzivajo na potresne

obremenitve kot zidane, saj se les zaradi svoje elastičnosti bolje odziva na tresenje tal, kot beton ali opeka.

Moderen

Nekateri pravijo, da je gradnja z lesom brezčasna, zopet drugi ga doživljajo kot vedno znova modernega. Gradnja z lesom, je seveda vedno odlična izbira.

Odlična toplotna zaščita in izolacija

Les je zelo slab prevodnik toplote oz je odličen toplotni izolator in nudi odlično toplotno zaščito, tako pozimi kot poleti.

Pozimi nudi odlično toplotno zaščito, zaradi svoje toplotne izolativnosti. Z lesom je veliko lažje narediti skoraj nič energijsko hišo, ki bo porabila zelo malo energije za ogrevanje.

Les in lesni materiali zagotavljajo fazni zamik prehoda toplote, za več kot 12 ur. Predvsem zato je lesena hiša odporna proti pregrevanju, tudi v najbolj vročih mesecih. Z vgradnjo kakovostnih zunanjih senčil se še dodatno izognemo potrebi po klimatski napravi, kar povečuje kvaliteto in ugodje bivanja ter ponovno zmanjšuje stroške.

Več prihrankov energije

Les je gradbeni material z bogato tradicijo in sodobnimi značilnostmi. Lesene zgradbe brez večjih težav. izpolnjujejo pogoje regulacije varčevanja z energijo. Skoraj 80 odstotkov vseh pasivnih ali 1,5-litrskih hiš je zgrajenih iz primarne lesene konstrukcije.

Vsaka hiša ki jo za vas gradimo je popolnoma ročno izdelana, pri nas gradimo vsako hišo na način kot bi jo gradili zase. Izberite najboljšo rešitev za gradnjo vašega doma, izberite Kent.